Wat betekent "Body Positive"?

Body Positive is een beweging die werd opgericht om mensen aan te moedigen hun lichaam te accepteren zoals het is. Het lichaam zou een neutraal element moeten zijn op een sociale plek. Maar er is nog veel oordeel in de samenleving.

Body Positivity: Je lichaam accepteren en niet bang zijn om jezelf te laten zien zoals je bent, om jezelf niet te vergelijken met de normen opgelegd door sociale netwerken (Instagram, Facebook, TikTok, …) of de samenleving in het algemeen.

Body neutrality: het nieuwe body positive?

Uittreksel uit een RTBF-artikel (vertaald in het Engels).

De term “positive body”, een beweging die mensen, vooral meisjes en vrouwen, aanmoedigt om hun lichaam te accepteren, is al lang op de netwerken verschenen. Maar toen volgde een andere, meer genuanceerde term: “body neutrality” (lichaamsneutraliteit), die nu steeds meer ruimte op Instagram inneemt. Achtervolgt de ene trend de andere? Wat is het verschil tussen de twee? Laat het me uitleggen.

Dit is het principe van Instagram: eigenlijk, om iemands leven in afbeeldingen te laten zien, maar of het nu een landschap, een gerecht, een gezicht of een lichaam is, de afbeelding in kwestie moet ‘instagrambaar’ zijn, d.w.z. gesublimeerd. Verkoop dromen, toon de schoonheid, maar wees voorzichtig, een en dezelfde schoonheid: glad, stralend, sexy, dun maar met vormen waar ze zouden moeten zijn, vul het met filters, vergeet intimiteit, zet jezelf op het podium, begin 50 keer opnieuw je foto totdat deze perfect is, vergeet de hashtags niet. Instagram of de dictatuur van de afbeelding, likes als toestemming. Maak jezelf begeerlijk, plezierig, schattig, neukbaar. Omdat als men van je houdt, je meer van jezelf zal houden. Zo niet, dan moet je wijzigen en opnieuw beginnen.

Dat is eigenlijk zoals het vroeger was. Omdat de komst van de positieve lichaamsbeweging op de netwerken een revolutie is geweest. Het wilde ons uit deze dictaten halen, ons helpen onze individuele schoonheid op Instagram te bevestigen en te tonen en er trots op te zijn. Het was een bevrijdende beweging.

Achter deze hashtag, die vooral in het zomerseizoen bloeit, foto’s van cellulitis, striemen, vet, junkfood … allemaal onderbroken door positieve en inspirerende citaten over lichaamsbouw en gewicht. Behalve dat het ook veel kritiek kreeg omdat het niet inclusief genoeg was en ook omdat het genoeg hergebruikt was om druk op het lichaam uit te oefenen dat we spieren moeten kwen en afvallen aan de finish.

Marc Settembrino, Ph.D. Sociologist & Yoga Instructor

Wat is het verschil tussen 'positief' en 'neutraal'?

De term ‘body neutrality’, die de laatste tijd op grotere schaal wordt gebruikt op de netwerken, is iets meer timide, dwz waar de positieve lichaamstypes onbeschaamd hun hoofd omhoog laten zien, zullen de lichaamsneutralen liever Instagram gebruiken om te zeggen dat ze zich niet op hun gemak voelen met dit of dat deel van hun lichaamsbouw. Ze zijn meer van het idee om over hun complexen te willen praten, ze zelfs soms te laten zien, om uit te leggen hoe moeilijk en vermoeiend het is om zichzelf in hun ware licht te accepteren, maar dat is het, geleidelijk aan willen ze het bereiken en ons aanmoedigen om hetzelfde doen. Het idee is ook om hun onophoudelijke relatie met hun zelfbeeld te kalmeren en zich opnieuw te concentreren op hun algehele welzijn, d.w.z. ook hun mentale welzijn.

Waar de positive bodies zichzelf zouden kunnen dwingen zichzelf te accepteren, zullen de lichaamsneutralen eerder hun ontevredenheid accepteren.

Ik ben dik, DUS WAT?

By Quentin

Kleine snauw van een grote beer!

Het onderwerp van dit gegrom … de GROSSOFOBIE [sizeism –Ed.].

Dus wat is grossofobie? Het is een afkeer of vijandige houding tegenover mensen met overgewicht, dikke of zwaarlijvige mensen.

Waarom zou je van dit onderwerp een artikel maken? : Als dik persoon zijn mijn schouders gelukkig breed genoeg om op zijn best denigrerende opmerkingen te horen en te verdragen, of in het slechtste geval kwetsende beledigingen en verbaal / fysiek geweld. Maar dit is niet het geval voor alle mensen die in de categorie dik, overgewicht of obesitas vallen.

Namens elke dikke, zwaarlijvige of obese persoon zou ik dit willen zeggen: “En jij! Wie ben jij om mijn lichaamsbouw, mijn levensstijl te beoordelen zonder mij te kennen of om me dieet- of ander advies te geven zonder je erom gevraagd te hebben? Ik heb je nergens om gevraagd, dus hou je mening voor jezelf! »

Een klein advies voor al diegenen die zich slecht voelen over zichzelf vanwege de manier waarop anderen naar hen kijken; jij bent niet degene die een probleem heeft of wie het probleem is. Het is de persoon die een pik heeft op jou!

Ik hoop dat ik door dit artikel je aandacht kan vestigen en je tot bezinning kan brengen.

Enquête

We willen je graag enkele vragen stellen over body shaming.

Bij voorbaat dank voor uw tijd.